Urodziny ducha na Plateaux Festival

ghostlyW ramach Plateaux Festival dziesiątą rocznicę powstania świętować będzie najważniejsza w tej chwili amerykańska oficyna muzyczna – Ghostly International.


Prócz występów związanych z nią artystów na festiwalu pojawi się cała gama wydawnictw, ubrań i gadżetów tego labelu. Będzie to zatem wyjątkowa w naszym kraju okazja zapoznać się i zakupić te nierzadko przełomowe wydawnictwa i niepowtarzalne rzeczy definiujące Ghostly.

Amerykańska niezależna oficyna Ghostly International zawsze pozostawała w cieniu takich gigantów sceny elektronicznej jak Mute, Ninja Tune czy !K7. Dokonania założonej w stanie Michigan wytwórni często umykają słuchaczom, nie otrzymując zasłużonego wsparcia recenzentów i promotorów. Tegoroczny jubileusz również przyćmiły urodziny innego labela, liczącego już sobie dwie dekady Warp Recordings. A przecież Ghostly (wraz ze swoją córką Spectral Sound) to w tej chwili jedna z najważniejszych wytwórni elektronicznych na świecie.

Powstała w niewielkim Ann Arbor oficyna wyrosła na gruncie detroickich doświadczeń  jej założyciela Samuela Valenti IV. Swoje pierwsze muzyczne sznyty DJ SpaceGhost zdobywał w klubach i barach miasta, z którego żyznej, choć pooranej przemysłową przeszłością, ziemi wyrosła tradycja soulowego Motown i twardego, bezkompromisowego rapu. Spotkanie z Matthew Dearem i wspólna miłość do coraz bardziej popularnego w owym Stanie techno stworzyły podwaliny pod Ghostly International.

Wytwórnia, której polem działania jest szeroko pojęta muzyka elektroniczna, na lata przed powrotem do łask rockowej alternatywy i powstaniem takich sublabeli jak ninjatune’owy Counter, sięgnęła po twórczość gitarowych eksperymentatorów. Należący do ich szeregów The Sight Below zdążył już zagrzać miejsce w line-upie tegorocznego Plateaux Festival. Do reprezentantów rodziny Ghostly International dołączają teraz również Lusine i związany z bardziej tanecznym sublabelem wytwórni – Spectral Sound, Bodycode.

Pojawienie się  artystów wydających dla Ghostly na festiwalu będzie więc okazją  do uczczenia okrągłej rocznicy powstania labelu, tak zasłużonej dla amerykańskiej muzyki elektronicznej.

Linki:

http://www.ghostly.com

LUSINE

W słabo wyciszonych klubach w mniejszej sali niekiedy słychać jeszcze potężne nagłośnienie main flooru. W ambientowo-popowe pejzaże przygotowane na potrzeby zmęczonych tańcami, wdzierają się miarowe bębny i glitchowe trzaski dochodzące zza ściany. Gdyby dźwięk nie tracił jakości pokonując owe murowane bariery, a ów przybytek miał kilka pięter grających eklektyczny miks współczesnej muzyki rozrywkowej, mogłoby brzmieć to podobnie do Lusine.

Projekt Jeffa McIlwaina, wyrosły na spokojniejszej odsłonie Lusine Icl, wraz z pierwszym albumem wydanym w 2004 roku przez Ghostly International (już jako Lusine) kontynuował eklektyczną podróż poprzez główne nurty i eksperymentalne zakątki współczesnej elektroniki. Nie zważając na stylistyczne podziały, nie robiąc sobie nic z takich kategorii jak minimalne i maksymalne, Lusine nie przestając tańczyć, oprowadza swoich gości po swym wymarzonym klubie.

Studia wybrane pod kontem realizacji dźwięku w materiałach audiowizualnych, częsta współpraca z galeriami i muzeami, a także soundtracki przy których pracował, przesądzają o uczestnictwie Jeffa McIlwaina w tegorocznej edycji Plateaux Festival. Nie zagra on raczej swych tematów do filmów „Snow Angels” i „Linewatch”, a na ekranach nie zobaczymy Kate Backinsale czy Cuby Goodinga Jr.’a, jednak połączenie archiwalnych materiałów video z futurystyczną warstwą dźwiękową zapewni więcej wrażeń niż niejedna hollywoodzka produkcja. Tym bardziej, iż tej jesieni ukazuje się kolejny pełnowymiarowy jego album dla Ghostly, przez wielu już teraz wymieniany w gronie najważniejszych wydawnictw roku.

Dyskografia:

2003 – Push EP (Ghostly International)

2004 – Serial Hodgepodge (Ghostly International)

2005 – Inside/Out EP (Ghostly International)

2006 – Emerald EP (Ghostly International)

2007 – Podgelism (Ghostly International)

2009 – A Certain Distance (Ghostly International)

Linki:

http://www.lusineweb.com

http://www.myspace.com/lusinespace

Przeglądarka może nie wspierać wyświetlania tego obrazu. BODYCODE

Na przekór temu co uważali starożytni, ruchy ciała nader rzadko stymulują pracę mózgu. Sportowcy nie myślą o niczym innym niż dokładne wykonanie przez lata wyuczonych sekwencji, bijatyki niespecjalnie angażują intelekt, a tańczących nie pochłania nic ponad miłe spędzanie czasu. „Four to the floor” niekiedy jednak potrafi zmusić do zastanowienia, a wielowarstwowa muzyka rozrywkowa pobudza nie tylko mięśnie.

Alan Abrahams urodził się w Afryce, gdzie za rytmem nadawanym przez bębny zawsze stała głębsza idea. Misternie ułożone stopy i werble odpowiadały za porządek świata w równym stopniu jak za dobre samopoczucie uczestników „zabawy”. Przeprowadzka do Portugalii, skąd potem przeniósł się do Berlina, nie zabiła w młodym muzyku owego tradycyjnego podejścia do dźwięku. Wydający również pod pseudonimem Portable, Bodycode od lat tworząc taneczne kompozycje, splata melodyjne partie basu z wielowarstwową, eksperymentalną produkcją.

Nagrywał  dla takich wytwórni jak ~scape czy Perlon, jednak na stałe związany jest z sublabelem Ghostly International, Spectral Sound. To właśnie w należącej do Sama Valenti michigańskiej oficynie Abrahams łączy „techniczną” rytmikę z popowymi wokalami, a house’owy puls splata z gospelowym ciepłem. Na Plateaux Festival wystąpi jako kolejny reprezentant sceny muzycznej związanej z Ann Arbor, w ekskluzywnej odsłonie zaprezentuje nie tylko soniczne dokonania z niedawno wydanego drugiego albumu, ale też specjalnie przez siebie przygotowane wizualizacje.

Dyskografia:

2006 – Spectral Sound Presents Number 1 (Spectral Sound)

2006 – The Conservation Of Electric Charge (Spectral Sound)

2007 – A Document Of An American Past (Yore Records)

2009 – Immune (Spectral Sound)

2009 – What Did You Say (Spectral Sound)

Linki:

http://www.myspace.com/bodycodemusic

KIRK + JEFFERS EGAN

Twarde, elektroniczne bity idą w parze z mocnym, choć melodyjnym, rapowym flow. Rozimprowizowana, rozedrgana trąbka wybrzmiewa wspólnie z chropowatymi, ciętymi skreczami. Techniczna dokładność splata się z jazzowym wolnomyślicielstwem i hip-hopową bezkompromisowością.

kIRk to projekt niedookreślony. Płockie trio poruszające się po terytoriach, których rogatki stanowią Detroit, Londyn i Berlin, wraz ze zmianami w składzie poszerzało formułę. Pierwsze nagrania, nawet w podziemnych klubach zdolne były wywołać popłoch, niektóre z nie tak dawno powstałych „piosenek” przy odrobinie promocji miałyby szansę zawalczyć o słuchaczy na łamach ogólnodostępnej telewizji czy radia. Zainteresowanie Si Begga czy Mary Anne Hobbs; kolaboracje z Markiem Hawkinsem i LUC’iem; imprezy zagrane w Tresorze i na Erze Nowe Horyzonty; wszystkie te elementy składają się na szerszy obraz twórczości kolektywu, który skutecznie ucieka wszystkim definicjom i kategoriom.

Na festiwalu Plateaux kIRk w swoim obecnym, czteroosobowym składzie zaprezentuje materiał ze zbliżającego się wielkimi krokami, pierwszego pełnometrażowego albumu. Za wizualizację odpowiadał natomiast będzie długoletni współpracownik Burnta Friedmana i Deadbeata, gość zeszłorocznej edycji festiwalu, Jeffers Egan.

Dyskografia:

2004 – Hitch Hike Fukerzzz – Tight And Tasty EP (Neue Heimat)

2005 – Droga na Ostrołękę – The Fourth Paper EP (Noodles Institute of Technology)

2006 – Pitchy Pitch – The Knights of the Wrong Table EP (Coin Operated)

2007 – Na ramię Broń – Feel the Beast: Zadovolennya (Ghettofuck)

2007 – Jetlag & Trinitus Totally RekIRked – Jetlag & Trinitus Reworks 4 EP (Noodles Ins.)

2007 – Karton + – Feel the Beast: Strah (Ghettofuck)

2002 – Silther DVD (with Jake Mandell) (K2 O Records)

Linki:

http://myspace.com/kirkband

http://www.jeffersegan.com

RSP TRIO

Przeglądarka może nie wspierać wyświetlania tego obrazu. Wyrastający z płockiej sceny techno DJ i producent, w swoich utworach i setach nie zważa na gatunkowe czy geograficzne podziały. Na imprezach oprowadza zebranych po muzycznych zaułkach Detroit, Londynu czy Berlina. Za przewodnik służą mu minimalistyczne elektroniczne struktury, dubowe eksperymenty, a także alternatywny hip-hop i samplowe kolaże. Cały czas też nadstawia ucha co w niskich częstotliwościach piszczy, co – nie zważając na etykiety i panujące właśnie trendy – uzupełni jego starannie planowaną winylową kolekcję. Nie ograniczając się żadnymi stylistykami, tak w DJ’ingu, jak i w produkcji muzycznej, stawia na klimat i emocje.

rsp jest członkiem kolektywu nn rec., a jego produkcje do tej pory ukazały się pod szyldami Sinergy Networks, Enypnion czy S!te. W 2006 roku został laureatem konkursu organizowanego przez Nową Muzykę, w 2008 natomiast brał udział w odbywającym się w Neustrelitz festiwalu Fusion i warszawskich Re:wizjach. Ów występ stał się okazją do publicznej prezentacji tria w skład którego wchodzi odpowiedzialny za brzmienie producent, trębacz Olgierd Dokalski i wokalistka Ewelina Bartosik.

W tym właśnie składzie rsp nagrał swoją ostatnią epkę na której starsze, dubowo-techniczne fascynacje, łączą się z nowymi, dubstepowymi odkryciami i improwizowanym podejściem do dźwięku jakie wniósł wokal i „żywe” instrumentarium. W tym też składzie wystąpi na tegorocznej edycji Plateaux Festival.

Dyskografia:

2006 – Nastroje (Sinergy Networks)

2007 – Koktaje (Enypnion)

2009 – Inside (Telescope)

Linki:

http://www.myspace.com/rspnnrec

Plateaux Festival, Toruń – Bydgoszcz, 19.-22. listopada 2009

www.plateauxfestival.pl

www.myspace.com/plateauxfestival

Dziennikarka muzyczna, twórczyni 80bpm.net. Współpracuje między innymi z portalami Onet.pl i Noisey.

Komentarze: