Air

Paryżanie Jean-Benoît Dunckel oraz Nicolas Godin poznali się podczas studiów w tamtejszym konserwatorium w połowie lat dziewięćdziesiątych i wraz z Alexem Gopherem stworzyli projekt Orange. W roku ’95, już po rozpadzie zespołu, stworzyli duet o nazwie Air. Początki ich pracy artystycznej związane są z tworzeniem remiksów (m.in.: Depeche Mode i Neneh Cherry) i pojedynczych singli.

air

Debiutancki album z 1998 roku – „Moon safari” zrewolucjonizował muzykę elektroniczną na całym świecie. Właśnie z niego pochodzą największe przeboje zespołu: „All I Need”, Sexy Boy” i „Kelly Watch The Stars”. Muzycy są także autorami soundtracku do filmu Sofii Coppoli „Przekleństwa niewinności”. Na uwagę zasługuje także płyta „City Reading”, która jest zapisem rzymskiego spektaklu pełnego melorecytacji fragmentów książki współpracującego z Air Alessandro Baricco. Każda płyta duetu oferuje nam chilloutowe, pełne elektronicznych akcentów granie, które najczęściej określa się jako french lub ambient pop, a także idm.

dyskografia:
„Moon Safari” 1998
„Premiers Symptomes” 1999
„The Virgin Sucides” 2000
„10,000 hz Legend” 2001
„Everybody Hertz” 2002
„City Reading (Tre Stories western)” 2003
„Talkie Walkie” 2004
„Pocket Symphony” 2007
„Love 2” 2009

Podobne

Komentarze: